In mijn vorige blog heb ik uitgelegd waarom het belangrijk is op de hoogte te zijn van megatrends. Door sneller en beter in te spelen op nieuwe trends en ontwikkelingen kun je je onderscheiden van andere aanbieders. Maar om inzicht te krijgen in wat die veranderingen kunnen inhouden, is het goed te kijken naar de trends in de wereld.

Wat zijn de megatrends?

In diverse onderzoeken, zoals bijvoorbeeld het Roland Berger Trend Compendium 2030, worden zeven typen megatrends besproken. De eerste vier heb ik kort besproken in mijn eerdere blog: demografie, globalisering en toekomstige markten, schaarste van onze bronnen en klimaatverandering en de gevaren voor ons ecosysteem. Blijven over technologie en innovatie, de wereldwijde kenniseconomie en duurzaamheid. Een paar belangrijke punten van deze laatste drie megatrends.

Innovatie, life sciences en digitale transformatie; klaar om de grote uitdagingen van de mensheid te overwinnen

Met innovaties kunnen we de grote uitdagingen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd overwinnen. Ook Life Sciences zijn een veelbelovend veld met die potentie. Het overwinnen van voedselschaarste, het terugdringen van toenemende vervuiling of eenvoudigweg het beter beheren van ziekten zijn slechts een paar voorbeelden. De snelst evoluerende trend is die van digitalisering. Slimme apparaten omringen ons. Kunstmatige intelligentie gaat ieders leven beïnvloeden, en kan in potentie in vrijwel alle sectoren de efficiëntie naar een hoger niveau te tillen. Digitale transformatie brengt een fundamentele verandering in het bedrijfsleven met zich mee via vier hefbomen: digitale gegevens, automatisering, connectiviteit en digitale klanttoegang.

Kenniseconomie; de meest fundamentele bouwsteen van duurzame samenlevingen

Kennis en goed onderwijs voor iedereen zijn belangrijke bouwstenen een stabiele en welvarende maatschappij. Hoewel het opleidingsniveau in het algemeen verbetert, hebben we te maken met ongelijke ontwikkelingen. Een veranderend landschap van talentenpools in combinatie met de hoge mobiliteit van de Millenniumgeneratie zorgt voor een wereldwijde strijd om talent. Het dichten van de genderkloof kan ook een nieuwe arbeidsmarktdynamiek stimuleren.

Duurzaamheid; onze wereld redden voor toekomstige generaties

Duurzaamheid omvat drie gebieden – de natuurlijke omgeving, de economische vitaliteit en gezonde communities – die worden beïnvloed door de zes voorgaande megatrends en drie stakeholders: de staat, de gemeenschap en het bedrijfsleven.

In vogelvlucht

Nieuwe technologie is niet alleen de oorzaak maar ook het gevolg van heel veel veranderingen. Computers en het internet hebben onze levens al veranderd. Exponentiele technologieën zoals Robotics, NanoTech, BioTech, IoT, AI, VR, blockchain zullen onze levens nog verder drastisch gaan veranderen. Middels onderwijs kunnen de medewerkers van de toekomst hier hun rol in gaan spelen. En de belangrijkste trend waar ieder bedrijf nu mee bezig moet zijn is duurzaamheid; een allesomvattende trend die op iedere andere trend ingrijpt en door elke andere trend beïnvloed wordt.

Meer weten?

Benieuwd wat deze megatrends voor effect gaan hebben op jouw bedrijf en bedrijfstak? Maak vrijblijvend een afspraak via +31 6 3057 2220 of robert@madmasters.nl.