Je kunt van je strategie alleen een winnende strategie maken als je de juiste mentaliteit, het juiste team én een werkelijk concurrentievoordeel hebt. Uiteraard vinden alle ondernemers dat dat het geval is. Maar is dat ook echt zo?

Zorg voor de juiste mentaliteit

De parallel met voetbal hebben we al eerder getrokken. Als bedrijfsleider of eindverantwoordelijke manager heb je als taak om te leiden, niet om uit te voeren. Elk uur dat je niet met ondernemen bezig bent, maar met de uitvoering, kun je van koers raken. Geef als een echte Van Gaal aansturing terwijl anderen het spel spelen. Maar om ook daadwerkelijk te winnen heb je, behalve een goede aansturing, nog iets nodig: de juiste competitieve instelling. Net als in de sport moet je op het juiste moment de juiste mentaliteit hebben om je te kunnen concentreren, om die extra stap te zetten en om precies te zijn. Het verschil tussen goud en de zevende plaats kan een kwestie van een halve seconde zijn.

Zorg voor een hecht team

Die mentaliteit heb je natuurlijk niet in je eentje. Je hele team moet die mentaliteit hebben. Jij geeft de aansturing, zij spelen het spel. Zij moeten dag in dag uit precisieaanvallen uitvoeren op de concurrent en ze elke dag opnieuw verslaan. Zoals Zig Ziglar, ooit dé topsalesman in verschillende organisaties en later motivational speaker en coach, het stelde: ‘Individuals score points, but teams win games’.

Zorg voor concurrentievoordeel

De meeste bedrijven denken dat ze een Unique Selling Point hebben, in hun product of in hun klantenservice, maar zelden is dat ook echt het geval. Vraag je klanten of ze tevreden zijn met wat je aanbiedt en hoe je het aanbiedt. Vraag eens wat ze nodig hebben en wat ze belangrijk vinden. In plaats van je klanten te bombarderen met informatie over je geweldige product of dienst en de fantastische kwaliteit en service, zou je hen eens aan het woord moeten laten. Waarom kopen ze bij jou, of waarom kopen ze misschien – nog – niet bij jou? Ga daarmee aan de slag!

Pak die halve seconde!

Zorg voor de juiste competitieve geest, vergeet nooit om als een team te spelen en vergeet nooit dat je niet speelt om te spelen, maar dat je speelt om te winnen. Dit is het moment om die halve seconde te pakken en voor goud te gaan.

Even samen in de dug-out?

Wil jij weten of je al over een winnende strategie beschikt? Bel me dan op +31 6 3057 2220 of stuur een bericht naar robert@madmasters.nl.